شرایط بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان چیست؟ تمام مودیان مالیاتی باید با قوانین و ابلاغیه های مربوط به مالیات آشنا باشد تا بتوانند از آن ها به نفع خود استفاده کنند و هیچ گاه دیگر جریمه مالیاتی نشوند. بنابراین بهتر است هر چند وقت مودیان به مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی خود بپردازند تا پرداخت مالیات را فراموش نکنند. در این مطلب قصد داریم در مورد بخشودگی جرایم مالیاتی صحبت کنیم و بگوییم که بخشودگی با چه قوانینی همراه است.
بخشودگی جرایم مالیاتی چیست؟
جرایم مالیاتی به تخلفاتی گفته می شود که در نتیجه فرار یا اجتناب از پرداخت مالیات به وجود می آید. این جرایم ممکن است شامل ترک فعل مانند عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی، عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان، اقدامات فریبکارانه مانند ارائه اطلاعات نادرست، فرار مالیاتی از طریق پنهان کردن درآمد اصلی و غیره باشد. جالب است بدانید که جرایم مالیاتی نه تنها که به کشور آسیب می زند، بلکه اعتماد عمومی را هم خدشه دار می کند. به همین دلیل است که برای سازمان مالیات مفاصا حساب یا همان تعیین و تسویه حساب نهایی مالیاتی مودی با سازمان اهمیت بسیار زیادی دارد و در صورت عدم رعایت قوانین، مودی مشمول جریمه می شود. حالا براساس ماده 191 قانون مالیات های مستقیم اگر فرد متخلف درخواست بخشودگی داشته باشد، می تواند با توجه به سال درخواستی تا سقف 100 درصد از قوانین بخشودگی استفاده کند. در ادامه در مورد این موضوع به طور کامل و جامع صحبت خواهیم کرد.
قوانین بخشودگی جرائم سامانه مودیان
اگر شما هم جز یکی از مودیان هستید سعی کنید با شرایط بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان آشنا شوید. جریمه هایی که از طرف این سامانه در نظر گرفته می شود، به دلیل اطمینان از اجرای صحیح قانون است. هر کدام از اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف هستند که تمام این قوانین را به بهترین نحو انجام دهند. در غیر این صورت باید جریمه هایی که برای آن ها در نظر گرفته می شود را به موقع بپردازند. حالا اگر در شرایطی هستید که به هر دلیلی جریمه شده اید و جرایم مالیاتی سامانه مودیان برای شما اعمال شده باشد، می توانید براساس قوانین زیر شاهد بخشودگی باشید. براساس قوانین باید به ماده 22 قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی مراجعه کنیم که شامل تبصره های زیر است:
- تبصره 1: مبلغی که برای جریمه در نظر گرفته می شود، طبق تورم هر سال قابل تغییر است. نرم تورم سالانه هم از طرف بانک مرکزی هر سال اعلام می شود.
- تبصره 2: طبق این تبصره سازمان امور مالیاتی این کشور نمی تواند بیشتر از 50 درصد یا نیمی از جرایم موضوع این ماده را ببخشد. این تبصره مطابق با ماده 191 قانون مالیات های مستقیم است.
بخشنامه شرایط بخشودگی جرایم مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی
در مورد بخشودگی جرایم مالیاتی، سازمان امور مالیاتی کشور، به مناسبت دهه فجر و در راستای تکریم مودیان مالیاتی، بخشودگی جرایم مالیاتی را تا سقف 5 میلیارد ریال برای اشخاص حقیقی و تا سقف 20 میلیارد ریال هم برای اشخاص حقوقی در نظر گرفته است. البته فقط کسانی شامل این بخشودگی می شوند که پرداخت بدهی سال یا دوره مربوط به خود را تا آخر بهمن ماه سال جاری انجام دهند. در ادامه جدول بخشنامه بخشودگی جرایم مالیاتی 1403را برای شما شرح می دهیم که در آن درصد مالی جرایم مالیاتی و شرایط بخشودگی آن ها نشان داده شده است.
نوع جرم مالیاتی | درصد مالی جرم | شرایط بخشودگی |
جرایم مالیات و عوارض قابل بخشش (اشخاص حقیقی) | ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | پرداخت بدهی مالیاتی و عوارض تا آخر بهمن ماه سالجاری تا سقف پنج میلیارد ریال |
جرایم مالیات و عوارض قابل بخشش (اشخاص حقوقی) | ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | پرداخت بدهی مالیاتی و عوارض تا آخر بهمن ماه سالجاری تا سقف بیست میلیارد ریال |
جرایم مالیات و عوارض ارزش افزوده قطعی شده | ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | عدم اعتراض یا انصراف از اعتراض و پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات و عوارض تا شش ماه از تاریخ ابلاغ بخشودگی تا میزان صد درصد |
انواع جرایم مالیاتی و شرایط بخشودگی آن ها
جرایم مالیاتی به صورت کلی به دو دسته موضوعی و عملکردی تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها و نحوه بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان می پردازیم:
جرایم مالیاتی عملکردی و شرایط بخشودگی آن
جرایم مالیاتی عملکردی به آن دسته از جرایمی گفته می شود که مودیان تکالیف مالیاتی خود را انجام نمی دهند مانند:
- تسلیم نکردن اظهارنامه
- پرداخت نکردن به موقع مالیات
- کتمان درآمد واقعی
- برآورد هزینه های غیر واقعی
این جرایم می توانند تاثیر چشمگیری بر مالیات عملکرد مودیان بگذارد. در قوانین مالیاتی، میزان بخشودگی جرایم براساس سال یا دوره عملکرد مالیاتی متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال اگر یک مودی در سال 1400 بدهی مالیاتی خود پرداخت کند یا ترتیبی برای پرداخت آن بدهدريال امکان بخشودگی آن تا حداکثر 100 درصد از جریمه وجود دارد. این سیاست های بخشودگی به این دلیل به وجود آمده که مودیان تشویق شوند به موقع و صادقانه مالیات های خود را بپردازند. بخشودگی جرایم مالیاتی کمک می کند تا بدهی های مالیاتی خود را بدون نگرانی از جرایم سنگین بپردازند. این رویکرد باعث بهبود روابط بین مودیان و سازمان امور مالیاتی و همچنین افزایش درآمدهای دولتی و کاهش فرار مالیاتی می شود. بخشودگی جرایم مالیاتی به نوعی به بهبود شفافیت و اعتماد به نظام مالیاتی هم کمک می کند.
جرایم مالیاتی موضوعی و شرایط بخشودگی آن
یکی دیگر از انواع جرایم مالیاتی، نوع موضوعی است که شامل تخلفات خاصی مانند مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر املاک، مالیات بر ارث و وصیت و همچنین مالیات بر تراکنش های بانکی می شود. این جرایم هم با توجه به شرایط مختلف، دارای بخشودگی هم هستند. به عنوان مثال برای جرایم موضوع ماده 169 از قوانین مالیات مستقیم، اگر فرد مشمول مالیات نباشد و نسبت به پرداخت با ترتیب پرداخت تمام بدهی های قطعی شده سال مربوطه اقدام کرده باشد، تا 100 درصد از جرایم مالیاتی او بخشیده خواهد شد. این موضوع نشان می دهند که چگونه قانون مالیات چگونه در شرایط مختلف، متفاوت است و چه تاثیری بر وضعیت مالیاتی مودیان دارد.
مهم ترین جرایم مالیاتی در ایران و شرایط بخشودگی آن ها
طبق قانون مالیات های مستقیم تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی ای که شرکت آن ها به ثبت رسیده، موظف به پرداخت مالیات هستند. رکت ها اگر هیچ فعالیتی هم نداشته باشند و از این راه درآمدی هم کسب نکنند، باز هم موظف هستند مالیات خود را پرداخت کنند. در ادامه چند مورد از مهم ترین جرایم مالیاتی را برای شما عنوان می کنیم:
- عدم پرداخت مالیات بر عملکرد
- عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی
- کتمان درآمدهای واقعی در اظهارنامه
- برآورد هزینه های غیر واقعی جاری در اظهارنامه
- عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان
- عدم پرداخت مالیات های تکلیفی
- انجام ندان تکالیف مالیات بر ارزش افزوده مانند صدور فاکتور، ثبت تراکنش ها و پرداخت مالیات
- پرداخت نکردن مالیات بر املاک و مالیات بر ارث و وصیت
- اعلام نکردن تراکنش های بانکی به سازمان امور مالیاتی
کدام جرایم مالیاتی غیر قابل بخشودگی هستند؟
براساس ماده 192 قانون مالیات های مستقیم جرایمی هم هستند که در لیست بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان قرار نمی گیرند. این جرایم عبارت هستند از:
- عدم تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی در زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی
- اعلام کردن هزینههای غیرواقعی در اظهارنامههای مالیاتی
- کتمان برخی از درآمدها در اظهارنامه مالیاتی
- اعلام درآمد غیر واقعی که با درآمد واقعی با بیش از 15 درصد اختلاف
مهلت بخشودگی جرایم مالیاتی
یکی از دلایلی که هر ساله دولت بخشنامه بخشودگی جرایم مالیاتی را اعمال می کند، جلوگیری از فرار مالیاتی است. در سال 1403 هم مانند سال های قبل این بخشنامه صادر شده است. بخشودگی ها برای جرایم قابل بخشش تا 100 درصد پیش بینی شده اند. اما اگر تا یک سال از تاریخ انقضای مهلت هر یک از موارد مالیاتی، فرد تکالیف خود را انجام دهد و مبلغ تعیین شده را هم پرداخت کند، حداکثر تا 85 درصد مشمول بخشودگی جرایم مالیاتی خواهد شد. اگر تا یک ماه بعد از ابلاغ برگ قطعی مالیات را پرداخت کنید، از حداکثری بخشودگی بهره مند می شوید اما به ازای هر یک ماه تاخیر به میزان دو درصد از بخشودگی های دوره مودی کسر خواهد شد.
مراحل درخواست بخشودگی
همان طور که گفتیم اگر مودی مشمول جرایم مالیاتی شود، می تواند درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی داشته باشد که در این قسمت نحوه درخواست را به شما آموزش می دهیم:
جمع آوری مستندات
اولین کاری که مودی باید انجام دهد، جمع آوری تمام مدارک و مستندات مرتبط با وضعیت مالی و علت عدم امکان پرداخت مالیات به موقع است. این اسناد می تواند شامل فاکتورها، گزارش های مالی، اسناد بانکی و دیگر اسناد مرتبط با وضعیت مالی باشد.
تهیه درخواست بخشودگی
حالا مودی باید درخواست رسمی برای بخشودگی داشته باشد. این درخواست باید شامل توضیحات دقیق و مستندات کافی در مورد دلایل عدم پرداخت مالیات به موقع و وضعیت مالی فعلی مودی باشد.
ارسال درخواست به سازمان امور مالیاتی
بعد از این مودی درخواست رسمی خود را تهیه کرد، باید آن را به سازمان مالیاتی مربوطه ارجاع دهد و یا آن را به سامانه مودیان ارسال کند. اطلاعات تماس و آدرس مراکز مالیاتی معمولا در وب سایت سازمان مالیاتی قابل دسترسی است.
پیگیری و ارائه توضیحات اضافی
بعد از ارسال درخواست، سازمان امور مالیاتی از مودی می خواهد توضیحات اضافی یا مستندات بیشتری به آن ها ارائه دهد. در این صورت مهم است که مودی مالیاتی به سرعت و با دقت زیاد به این درخواست پاسخ دهد.
بررسی و تصمیم گیری
بعد از این که سازمان امور مالیاتی درخواست مودی و مستندات لازم را از او دریافت کرد، سازمان موظف است تا تمامی موارد را به دقت بررسی کند و تصمیم نهایی خود را در مورد بخشودگی مودی بگیرد.
تفاوت معافیت و بخشودگی جرایم مالیاتی
یکی از چالش های مهمی که بیشتر مودیان را درگیر و آن ها را سردرگم می کند، تفاوت معافیت های مالیاتی با بخشودگی جرایم مالیاتی است. بسیاری از افراد سوال می پرسند که آیا بخشودگی جرایم مالیاتی همان معافیت مالیاتی است؟ قطعا پاسخ این سوال خیر است. یکی از مهم ترین تفاوت های بین بخشودگی و معافیت از منظر قانونی است. به این معنی که معافیت یک حق قانونی است که به مودی داده می شود در حالی که هدف از بخشودگی تخفیف یا بخشش صد در صدی جرایم مالیاتی است که نیاز به صدور بخشنامه و رعایت دستورالعمل های خاصی دارد. مالیات دهندگان با ثبت درخواست به صورت آنلاین یا حضوری می توانند از این تسهیلات استفاده کنند.
جرایم مالیاتی سامانه مودیان؛ یکی از سنگین ترین جرایم مالی
اگر بخواهیم در مورد جرایم مالیاتی سامانه مودیان صحبت کنیم، باید بگوییم که این جریمه یکی از سنگین ترین جرایم در نظام پولی و بانکی ایران است. افرادی که دارای کسب و کارهای مختلف هستند باید با پرداخت به موقع مالیات های خود، جلوی جریمه شدن خود را بگیرند. علاوه بر پرداخت مالیات قوانین دیگری هم وجود دارد که سازمان امور مالیاتی کشور آن ها را وضع کرده و مودیان باید نسبت به رعایت کردن ان ها تمام تلاش خود را کنند.
نمونه نامه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی
شاید برای یک بار هم که شده خودتان یا اطرافیانتان با جرایم مالیاتی مواجه شده باشید و دغدغه ها و نگرانی های زیادی در این راستا تجربه کرده باشید. با توجه به این که هر ساله بخشنامه بخشودگی جرایم مالیاتی در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار دارد، شما می توانید از این فرصت طلایی بهترین استفاده را داشته باشد. برای این کار شرط لازم، ارائه درخواست بخشودگی به سازمان امور مالیاتی است. بیشتر شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی و مالیاتی نمونه نامه درخواست بخشودگی را به مشتریان خود ارائه می دهند که شما می توانید از آن ها برای تهیه درخواست بخشودگی مالیاتی خود کمک بگیرید.
ارسال صورتحساب به سامانه مودیان با نرم افزار تیپی تکس
ما در این مقاله به طور کامل در مورد بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان صحبت کردیم و گفتیم که چگونه می توانید از این شرایط استفاده کنید. شما می توانید با کمک نرم افزار تیپی تکس به راحتی و با دقت بسیار زیادی، تکالیف مالیاتی خود را انجام دهید تا احتمال بروز خطا و تخلف را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. همچنین می توانید از این که دچار جریمه مالیاتی شوید، جلوگیری کنید و در صورت وجود از بخشودگی آن ها بهره مند شوید.
سوالات متداول در خصوص بخشودگی جرایم مالیاتی
بخشودگی جرایم مالیاتی چیست؟
براساس ماده 191 قانون مالیات های مستقیم اگر فرد متخلف جریمه مالیاتی داشته باشد، می تواند با توجه به سال درخواستی و نوع تخلف تا سقف 100 درصد از قوانین بخشودگی استفاده کند.
برای درخواست بخشودگی چه مدارکی لازم است؟
تمام مدارک و مستندات مرتبط با وضعیت مالی و علت عدم امکان پرداخت مالیات که شامل فاکتورها، گزارش های مالی، اسناد بانکی و دیگر اسناد مرتبط با وضعیت مالی است.
مهلت درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی چقدر است؟
اگر تا یک ماه بعد از ابلاغ برگ قطعی مالیات را پرداخت کنید، از حداکثری بخشودگی بهره مند می شوید اما به ازای هر یک ماه تاخیر به میزان دو درصد از بخشودگی های دوره مودی کسر خواهد شد.
تفاوت معافیت و بخشودگی جرایم مالیاتی چیست؟
معافیت حق قانونی مودیان است که فقط به برخی از کسب و کارها تعلق می گیرد. اما منظور از بخشودگی جرایم مالیاتی تخفیف یا بخشش صد در صدی جرایم مالیاتی است که نیاز به صدور بخشنامه و رعایت دستورالعمل های خاصی دارد.
آیا بخشودگی جرایم مالیاتی مبلغ اصلی مالیات معوقه را کاهش می دهد؟
خیر این بخشش فقط در میزان جریمه خواهد بود نه مقدار مالیات معوقه.
آیا با بخشودگی جرایم مالیاتی جریمه تاخیر هم بخشیده می شود؟
بستگی به نوع تخلف و شرایط آن دارد و این که مودی بتواند مستندات قابل قبول را ارائه دهد، امکان این که تا سقف 100 درصد جریمه بخشیده شود، وجود دارد.